Lyd & Bilde Forum » Hi-Fi

High resolution lyd fra iDevices?

(4 poster)
 • Startet for 4 years siden av mortenek
 • Siste svar fra Hansen
 1. mortenek
  Medlem
  Postet for 4 years siden #

  Hei, jeg har ennå til gode å finne svar på om det er mulig å:
  1) Laste inn high res filer på en ipad/ipod/iphone
  2a) Koble iDings til en DAC og få disse filene avspilt i høyere oppløsning enn 16/44.1
  2b) Evt: Streame HD-filene på iDings til AppleTV, og kjøre AppleTV gjennom DAC og få høyoppløst lyd

  Er det noen som har beviser eller erfaringer på at noe av dette er mulig? Alle tips og hjelp mottas med stor takk!

  Morten

 2. Hansen
  Medlem
  Postet for 4 years siden #

  1:

  Konverter filene til ALAC (Apple Lossless) og importer dem i iTunes. Dette skjer helt uten tap, og mer eller mindre automatisk i rett programvare.

  2:

  Hvorfor?

  Det er hverken praktisk eller teoretisk mulig å høre forskjell på 24 bits/96 kHz-filer, og CD-kvalitet. Det er forsket ganske mye på dette, og resultatene er helt entydige.

  iDingsene har DAC-brikker som er likeverdige med dem du finner i eksterne DACer. Konverteringen er en rent matematisk affære, som ikke kan forandre lydkvaliteten. Om noe er forskjellig mellom ulike DACer, har det med det analoge utgangssignalet å gjøre — stort sett består eventuelle variasjoner i forskjeller i signalstyrken; noe man lett kompenserer for med volumknappen på musikkanlegget. Man kan også tenke seg at DACen kan ha et hørbart støynivå, om den er dårlig konstruert — men dette er ikke noe problem med en batteridrevet spiller som iPod/iPad/iPhone.

  Det finnes «docker» som henter digitale signaler ut av iDingser, og kan brukes i kombinasjon med en valgfri DAC. Men de er uforholdsmessig dyre.

 3. Arve
  Medlem
  Postet for 4 years siden #

  1) Laste inn high res filer på en ipad/ipod/iphone

  iDingser er oppad begrenset til 24-bit 44.1 kHz, men som Hansen sier ikke dette reelt sett noen ulemper: Det er mer sannsynlig at filer med høy samplerate forringer musikksignalet enn at det forbedrer det - se denne utgreiingen for en forklaring på hvorfor (Og se gjerne videoene linket helt på toppen av artikkelen).

  Ellers er Hansens svar om konvertering korrekt: ALAC er det du er ute etter, og om du har en Mac, så er det absolutt beste konverteringsprogrammet XLD. For Windowsbrukere er det flere alternativer - et av de mer populære er dBPowerAmp.

  Evt: Streame HD-filene på iDings til AppleTV, og kjøre AppleTV gjennom DAC og få høyoppløst lyd

  Apple TV opererer med fast samplerate på 48 kHz og 16 bits oppløsning. Om du har majoriteten av filene dine med 44.1 KHz samplerate, så er det en bedre ide å bruke en Apple Airport Express, siden den opererer på 16/44.1, så du slipper en unødvendig konvertering.

  Nå skal det også nevnes at iPad støtter helt alminnelige USB-lydkort (selv om dette stort sett eksisterer for å tilfredsstille musikere). USB-DACen/lydkortet kobles til via USB-adapteren i Camera Connection Kit, og du må ofte koble via en USB-hub som gir strøm - selv bruker jeg iPaden min med en USB->SPDIF-converter til rundt hundrelappen for å så sende signalet digitalt til en ekstern DAC (Strengt tatt et musikerlydkort for Macen).

  (Har også et visst håp om at USB-lydkort blir støttet på iPhone/iPod Touch etterhvert)

 4. Hansen
  Medlem
  Postet for 4 years siden #

  DAC-brikker koster bare noen øre i de mengdene produsenter som Apple kjøper dem inn i, og kvalitetsforskjellene mellom de ulike typene er marginale. De enorme prisforskjellene mellom eksterne DACer, ligger utelukkende i design og kabinett, og i markedssføring og fortjeneste.

  En datamaskin kan ha nytte av en ekstern DAC, siden datamaskiner kan produsere en del elektrisk støy — men siden støyen overføres gjennom metalledninger, avhenger nytten av at koblingen mellom datamaskin og DAC er optisk. Med batteridrevne saker som iPad og smarttelefoner er støy sjelden eller aldri et problem. Da er, kort sagt, den innebygde DACen i en iPad e.l. nøyaktig like god som den i en 10.000-kroners ekstern boks.

  Resampling fra 44,1 til 48 kHz er i praksis helt uproblematisk. De fleste dyre DACer resampler, og produsentene fremstiller det som en fordel...


Svar

Du må logge inn for å poste.